Amenajarea unui acvariu plantat
Acvariile plantate, in special cele gen aquascaping sunt ceva mai complexe deoarece in aceste acvarii pe langa conditiile pe care le asiguram pestilor trebuie sa tinem cont si de conditiile de viata ale plantelor.
Acvariul care este folosit pentru plantare nu are importanta ca dimensiuni. Important este ca speciile de plante si pestii care se vor folosi sa fie raportate la marimea lui. Se pot folosi acvarii incepand de la dimensiunea de 10-20 de litri.
Substratul fertil se prezinta sub forma unui amestec nutritiv pentru radacinile plantelor si se aplica in acvariu sub pietrisul decorativ intr-un strat de 1-1,5 cm;
Solul sau stratul de fixare a plantelor. Materialul din care este format poate sa difere: cuart , scorie vulcanica, lut ars la temperature inalte Dennerle Scaper’s Soil, Jbl Plant Soil. Solurile din lut ars contin nutrienti si se pot folosi fara substrat fertil. Solurile cuartoase se prefer a avea o granulatie de 1-2 mm pentru a permite dezvoltarea radacinilor si pentru a nu acumula detritus. Grosimea cumulata a solului si a substratului pleaca de la aproximativ 4 cm pe fata si urca in partea din spate a acvariului. Acest lucru se face din doua considerente principale: plantele se planteaza sub forma de amfiteatru iar plantele mai mari din spate vor avea radacini mai mari si datorita gravitatiei detritusul se strange in partea din fata a acvariului unde este mai usor indepartat.
Fertilizantii lichizi. Plantele nu se ranesc doar prin radacini, ci si prin Frunze. In acest scop au fost create fertilizanti solubili in apa pe care plantele ii pot accesa usor.
Iluminatul se face cu ajutorul tuburilor fluorescente – neoane. Intensitatea luminii benefica pentru cresterea plantelor este intre 3000 si 8500 k.Perioada de iluminat recomandata pe parcursul unei zile este de 8-10 ore in functie de gradul de maturitate al acvariului si de nivelul de plantare. Daca este posibil se recomanda ca durata de iluminare sa fie impartita in doua cu o pauza de aproximativ 4 ore.
Sistemul de CO2 este indispensabil cresterii armonioase a plantelor, carbonul fiind nucleul materiei organice. Sistemele de CO2 vin in mai multe variante. Cea mai simpla dintre aceste variante este
reactia drojdiei de bere cu diverse zaharuri, reactie din care rezulta CO2. Intensitatea reactiei variaza in functie de temperature si concentratia de zaharuri. Sistemele de CO2 cu gaz presurizat sunt mai
performante indifferent daca butelia este reincarcabila sau de unica folosinta, deoarece se poate introduce un debit constant de gaz in acvariu.
Filtrul trebuie sa fie raportat la volumul acvariului sis a filtreze de aproximativ 4 ori volumul acvariului intr-o ora. El poate fi intern si extern.
Incalzitorul trebuie sa fie raportat de asemenea la volumul acvariului si trebuie sa aiba o putere aproximativ egala cu 1w/l.
Decorurile pot fi de orice natura cu exceptia pietrelor calcaroase deoarece acvariile plantate au pH neutru sau usor acid, iar acestea ar putea sa influentezevaloarea pH-ului. Aranjarea lor si a plantelor Intr-o forma placuta, artistica creaza efectul de aquascaping.
Dupa echiparea si amenajarea acvariilor urmeaza operatiile care vor da viata acvariului
Umplerea cu apa se face lin incet pentru a nu deranja solul, plantele sau decorurile de la locul lor. Debitul trebuie sa fie constant si scazut. Se poate de asemenea folosi un obiect pentru atenuarea jetului.
Conditionarea apei se face cu solutii care neutralizeaza clorul si metalele grele. Cateva
astfel de substante Easy Life FilterMedium , Dennerle Aqua Elixir , Jbl Biotopol, Tetra AquaSafe, Sera Aquatan.
Ciclarea este fenomenul natural de colonizare a filtrului cu bacterii beneficecare descompun substanta organica. Acest process are loc in 2-3 saptamani. Exista substante care ajuta si grabesc acest proces:
- Dennerle Starter Rapid in 24 de ore,
- Jbl Denitrol in 10 zile,
- EasyLife Easy Start in 14 zile.
Testarea apei se face cu teste dedicate sub forma reactanti lichizi sau fasii de carton care se coloreaza in reactia cu apa. Principalii parametrii care se masoara sunt pH, KH, GH, NO2, NO2. Cele mai precise teste sunt cele cu reactanti.
Popularea cu pesti este cea din urma etapa in amenajarea unui acvariu plantat si pe langa principiile de compatibilitate cum ar fi marimea, temperamentul pestilor, pH-ul si temperatura la care pot rezista, trebuie sa tinem cont ca acesti pesti sa nu manance sau sa dezradacineze plantele.
Aquascapingul este experienta suprema in natura de acvarii de apa dulce, este modalitatea prin care se poate exprima simtul artistic pe langa cunostintele celui care il creaza.