Primul acvariu – dimensiuni si echipamente necesare

Primul acvariu reprezinta primul pas in lumea minunata a acvaristicii. Problema este ca aproape nimeni nu se informeaza inainte de a face acel pas si de obicei este un pas gresit, care duce la urmari grave asupra pestilor. Majoritatea se grabesc, cumpara un acvariu si cate doi pesti din fiecare specie pe care o pot gasi. De obicei primul acvariu este mic si suprapopulat cu specii incompatibile.

Asa se intampla datorita inconstientei cu care vanzatorii „baga pe gat” incepatorilor produsele lor cu scopul de a face profit. Dar, pana la urma, nu-i putem invinovati nici pe ei si nici nu-i putem lasa sa moara de foame – asa ca, inainte de a ne cumpara primul acvariu, ar fi bine sa citim „cu ce se manaca” acvaristica asta.

ACVARIUL

Acvariul poate avea diferite dimensiuni si forme in functie de creativitatea celui care-l construieste si de pestii pentru care este construit. Cea mai intalnita forma este cea de paralelipiped dreptunghic dar exista acvarii si sub forma de cub, hexagon, bol etc.

De obicei primul acvariu este destul de mic, deoarece toti plecam cu impresia gresita ca un acvariu mic este si usor de intretinut. Nu-i adevarat, un acvariu este un biotop, o copie dupa natura, asadar cu cat este mai mic cu atat devine mai usor de dezechilibrat, astfel orice modificare in parametrii acestuia poate produce usor moartea pestilor.

Daca as fi din nou incepator, as incepe cu un acvariu de minim 30 de litri dar as face totul pe indelete nu m-as mai grabi nici un pic.

Astfel, in primul rand as cumpara acvariul fara de care nu putem tine pestii dar odata cu el am nevoie si de ECHIPAMENTE:

ECHIPAMENTE NECESARE:

  • Filtru,
  • Pompa de aer cu furtun si piatra de aer,
  • Incalzitor,
  • Termometru,
  • Furtun pentru schimbat apa din acvariu,
  • Minciog pentru prins pestii.

FILTRUL

Filtrul este cel mai important echipament (dupa acvariu si apa) si reprezinta dispozitivul care curata apa de impuritati si o oxigeneaza. Nici un acvariu nu ar trebui sa fie lipsit de acest dispozitiv deoarece are un rol foarte important in mentinerea unei ape curate si sanatoase pentru pesti.

In magazine se gasesc mai multe tipuri de filtre in functie de pozitionarea sau de modul de constructie.

Astfel exista 2 mari categorii de filtre:

Filtre interne care se pun inauntru acvariului.

  • filtre interne (sunt cele mai utilizate de incepatori – se introduc cu totul in acvariu). Acestea sunt formate dintr-o pompa care trage apa printr-un burete, astfel ca impuritatile raman blocate in masa buretelui si nu mai murdaresc apa. Nu sunt cele mai eficiente filtre deoarece buretele este destul de mic si nu poate curata apa foarte bine. Dar au avantajul ca sunt foarte ieftine (pret incepand de la 15 RON) si usor de montat, utilizat. Pe piata romaneasca se gasesc mai multe marci de astfel de filtre (ex – Resun, Aquael, Fluval) asa ca puteti alege in functie de buget si de necesitati.

Filtru Extern

  • filtre externe – sunt pozitionate in afara acvariului, au suprafata mai mare de filtrare ceea ce le face mai efciente dar au dezanvantajul ca sunt mai scumpe (pret incepand de la 100 RON) acestea sunt indicate la acvarii cu volum mare, de la 200 de litri in sus dar exista astfel de filtre si pentru acvarii mai mici.

POMPA DE AER

Pompa de aer este un dispozitiv actionat electric (220v) care produce un curent de aer ce este directionat printr-un furtun in acvariu. La capatul furtunului din acvariu se pune o piatra de aer care permite iesirea acestuia sub forma unor bule destul de fine ce au rolul de a oxigena apa. Majoritatea filtrelor interne sunt dotate cu un furtun care introduce aer sub forma de bule fine in acvariu si astfel necesitatea unei pompe de aer scade. In lipsa unui filtru, pompa de aer este singurul lucru care ar tine pestii in viata mai mult timp fara schimbarea zilnica a apei. Daca nu aveti posibilitatea cumpararii unui filtru mecanic, se poate face un fitlru biologic cu o pompa de aer si un burete. Acesta este cu atat mai eficient cu cat buretele in care e introdusa piatra de aer este mai mare. Buretele se tine in acvariu si are rolul de „casa” pentru bacteriile care transforma substantele daunatoare in substante mai putin daunatoare respectiv nitritii in nitrati.

INCALZITORUL

Incalzitorul este deasemena un dispozitiv actionat electric (o rezistenta introdusa intr-o capsula de sticla cu termostat) care are rolul de a mentine temperatura stabila intr-un acvariu. Pe timpul verii ne putem lipsi de acest displozitiv deoarece temperatura ajunge usor la 29-30 de grade in acvarii dar cand clima este mai rece temperatura pestilor nu trebuie sa varieze si sa scada foarte mult. Variatiile bruste de temperatura pot stressa si omora pestii de aceea e bine sa avem un dispozitiv care sa o mentina stabila. Pentru majoritatea pestilor se recomanda o temperatura intre 24-26 de grade dar exista pesti care prefera temperaturi de 28 de grade cum ar fi discusii sau pesti de apa rece (carasul) care ar prefera o apa chiar sub 20 de grade. Atentie la cumpararea unui inclazitor deoarece multe sunt chinezarii ieftine si nu tocmai precise. Chiar daca tu fixezi temperatura la 26 de grade el poate sa incalzeasca la 28 sau la 24. Am citit de un caz in care incalzitorului i s-a stricat termostatul si temperatura apei a trecut cu mult de 30 de grade fapt ce a avut ca urmare moartea pestilor. Cele mai ieftine incalzitoare sunt cele fara termostatat dar nu le recomand deoarece nu poti avea un control asupra temperaturii. De obicei cand alegem un incalzitor alegem unul care sa se potriveasca cu volumul acvariului si sa respecte proportia 1 W/litru.

TERMOMETRUL

Este un dispozitiv necesar care ne juta sa monitorizam temperatura din acvariu si sa vedem daca aceasta corespunde cu cea pe care am setat-o la incalzitor. Exista mai mutle tipuri de termometre:

– cele carese lipesc pe geamul exterior al acvariului (sunt cele cu cristale lichide dar nu sunt foarte precise si nu tin decat aproximativ un an)

 -cele care se fixeaza pe peretele interior al acvariului si care au contact direct cu apa. Din pacate cele care se gasesc la noi nu sunt foarte precise si pot arata temperatura eronat, de aceea e bine sa fie verificate cu un termometru de camera (cu mercur).

FURTUNUL PENTRU SCHIMBAT APA

Datorita mancarii si datorita fecalelor pestilor apa si substratul acvariului se murdaresc si pentru a evita acumularea de substante organice trebuie sa schimbam cel putin o data pe saptamana intre 25-30 % din apa acvariului. Deasemenea odata cu schimbatul apei trebuie sa aspiram si resturile care se gasesc prin substrat cu ajutorul unui furtun cu palnie si pompa manuala. Un astfel de furtun se gaseste la aproape orice magazin de acvaristica si costa in jur de 7,5 RON.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.