Nimbochromis Livingstonii

Este o specie de pesti de apa dulce care isi are originile in zona ierburilor, care cresc in zonele nisipoase ale Lacului Malawii, din estul continentului african. Poarta denumirea populara de Livingstoni. Printre alte denumiri stiintifice pe care le poarta, se gasesc: Cyrtocara livingstonii, Haplochromis livingstonii sau Hemichromis livingstonii.

    Are un corp cu o forma tipica pentru un cichlid, un corp alungit, putin turtit pe laterale, terminat cu un cap mare triunghiular. Corpul sau este presarat cu pete maronii si albe, de diferite marimi si forme, dispuse aleatoriu, ca un camuflaj. Coloritul inotatoarelor este asemanator cu restul corpului. Capul sau este mare si se termina cu o gura pe masura, cu buze proeminente si puternice. Ochii sai sunt negri, mari, cu zona inelara invecinata de culoare neagra. Cu timpul, odata cu avansarea in varsta, coloritul maroniu de pe corp poate deveni negru.

    Pestele Livingstoni este bine cunoscut pentru faptul ca ii place sa “faca pe mortul”. Coloritul sau seamana foarte mult cu acela al unui peste in descompunere. El se aseaza pe fundul bazinului, in pozitia de mort, asteptand ca alti pesti sa vina si sa ciuguleasca din cadravul sau. Curiosul peste va fi imediat atacat si mancat. Acest comportament este observat si in acvariu. Multi inca il numesc “pestele tacut”.

    Pentru o buna intretinere a acestui peste, aveti nevoie de un acvariu cu un volum minim de aproximativ 175 – 200 de litri (pentru un specimen adult aveti nevoie de unul de 350 de litri), cu o duritate a apei de 10 pana la 22°GH (ideal ar fi 18), cu o temperatura a apei cu valori cuprinse intre 24 si 28°C si cu un pH care sa varieze intre 7.5 si 8.5 (de preferat 8). Dotati acvariu cu un sol nisipos si cu destule roci, care sa ofere multe zone protejate si de ascunzatoare. Plantati vegetatie subacvatica (de preferat Vallisneria) pe partile laterale, in colturi si in cea din spate. Lasati centrul acvariu ca spatiu pentru inot. Acest peste prefara apele de mijloc si de jos ale acvariului.

    La maturitate, atinge o lungime maxima de aproximativ 30 cm. Este un peste predator si teritorial, care nu trebuie mentinut in acvariu decat cu alti pesti robusti din familia Haplochromine. Va recomandam sa mentineti un singur mascul la cateva femele. Alti companioni recomandati sunt pestii din familiile Synodontis, Polypterus si Afromastacembelate.

    Din meniul acestor pesti, citam: larve de insecte, pesti mai mici, rame, insecte acvatice, viermi tubifex, crustacee, hrana pe baza vegetala, precum laptuci, spanac, pastai; dar si hrana preparata sub forma de tablete si fulgi. Este un peste robust si rezistent la boli. Masculii sunt ceva mai intens si frumos colorati, cu pete rotunde pe coada, in comparatie cu femelele.

    Reproducerea se face putin mai greoi. Folositi un alt acvariu, destul de mare, in care sa introduceti un mascul cu 3 – 4 femele. Apa din acvariu trebuie sa aiba o temperatura de 27 – 28°C, un pH cu valori de 8 – 8.5 si o duritate de 12 pana la 18°G. Femela depune pana la 100 de oua, pe care le va tine in cavitatea bucala timp de 21 – 24 de zile.

Puietul poate fi hranit cu Artemia nauplii si cu hrana preparata, pisata marunt.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.