Ciclidele africane din lacul Malawi

Ciclidele din lacul Malawi traiesc in fiecare biotop al lacului unde oxigenul este prezent. Fiind un lac tropical, apa este in permanenta stratifica si sunt trei straturi distincte de apa.

Primul strat este de la suprafata pana la 75m , al doilea de la 75 m adancime pana la 250 m iar al treilea de la 250 m adancime pana la fundul lacului. Oxigen se regaseste in primele doua straturi. Vanturile care bat din directia S-N pe toata lungimea lacului permit oxigenarea puternica a primului strat si miscarea acestuia il oxigeneaza si pe cel de-al doilea.

In partea sudica a lacului, acest strat de mijloc se ridica, intrand in stratul superior, aducand ape bogate in nutrienti intr-o zona oarecum saracacioasa a lacului. Ca urmare aceasta apa bogata in nutrienti, ofera mai multa mancare pe lantul trofic, exista un numar mai mare de specii de ciclide in aceasta parte sudica a lacului. Ciclidele lacului au folosit fiecare habitat posibil, cum ar fi, in roci, peste roci, peste zonele nisipoase ale lacului, in paturi de iarba, si chiar in apele mai adanci ale lacului. Unele sunt gasite aproape exclusiv la limita stratului de apa oxigenata la o adancime de aproximativ 250 de metri. Doua specii chiar traiesc in interiorul cochiliilor de melci goale!

Haplocrominele sunt de departe cel mai important grup de ciclide din lac. Fiecare specie din acest grup se reproduce prin “mouthbrooding”. Toate ciclidele depun icre si pot fi impartite in doua categorii in functie de metoda prin care se reproduc:

Un grup depune icrele in substrat, in timp ce celalalt grup, tine icrele pana la eclozare in gura lor, proces efectuat de femele.

Majoritatea speciilor care care tin icrele in gura, nasc pe un tip de suprafata, cum ar fi pe varful unei stanci sau pe nisip, in timp ce exista unele care nasc in apa, departe de orice fel de substrat. Grija parinteasca dupa nastere variaza in functie de specie. Unele specii isi abandoneaza puii la cateva zile dupa ce sunt formati pe deplin; alte specii au grija de pui pentru cateva luni si ii abandoneaza cand acestia ajung la o lungime de aproape 5 cm. Obligatoriu, femeile tin icrele in gura pana la termen; cu toate acestea, a fost recent capturat un mascul dintr-o specie mai putin cunoscuta de Rhampochromis gigant din adancimi, care avea gura plina de oua!

Tilapiinele, desi nu foarte multe specii, sunt importante in domeniul pescuitului. Cele trei specii endemice Nysalapia, toate “mouthbrooder”, sunt importante alimente. Singura specie Oreochromis (O.Shiranus) nu traieste numai in lac, si este de asemenea “mouthbrooder”.Tilapia rendalli tot nonedemica, este gasita si in centrul si sudul Africii. Este singura specie de ciclide care se gaseste in lac si depune ouale in substrat.

Hrana

Ciclidele din lacul Malawi pot manca diferite alimente precum insecte acvatice si larvele lor, moluste, oua si embrioni de ciclide, oua de pisica de mare, zooplancton, fitoplancton, alti pesti, plante, alge, paraziti, innotatoare si solzi de ciclide si chiar innotatoare si piele de pisica de mare.

Modul in care multe dintre ciclide isi castiga hrana este fascinant. Unele se prefac moarte si stau pe jumate acoperite in nisip pentru a atrage pesti nebanuitori. Altele zdrobesc gurile femelelor clocitoare luand cu forta ouale sau embrionii lor.

Unele culeg parazitii de pe alte ciclide, ca si pestii buzati din crescatoriile din regiunea Indo-Pacific. Altele mimeaza corpul si culoarea prazii pentru a ataca de la distanta mica, fara a fi observate. Unele ciclide isi inclina corpul pentru a urmari prada cu un ochi inainte de a se arunca asupra ei. O specie se hraneste cu parazitii de pe pisicile de mare, Bagrus meridionalis. Aceasta pisica de mare ignora prezenta ciclidei, iar ciclida poate lua parazitii de pe pisica de mare adult. Ciclida profita de aceasta relatie consumand ouale pisicii de mare.

   Specii care traiesc in grupuri in apa adanca

Una dintre cele mai interesante descoperiri in privinta ciclidelor din lacul Malawi este prezenta unei imense specii gasite la adancimi prea mari pentru scuba diving. Sute de specii se gasesc la adancimi de 100-250 m, cele mai multe nefiind foarte bine cunoscute de stiinta. Una dintre aceste specii, Diplotaxodon, care traieste la adancimea maxima la care patrunde oxigenul (250 m) si se hraneste cu larve acvatice, Chaoborus edulis.

Aceasta specie, Diplotaxodon, si poate alte specii asemanatoare, insumeaza cea mai mare biomasa de ciclide din lac. O specie, Diplotaxodon limnothrissa, are o biomasa apromativa de 87.000 de tone sau aproximativ 1,45 miliarde de adulti. In noptile cu luna plina , o masa mare de Diplotaxodon urca pana la 3 m de suprafata, probabil pentru a se hrani cu larvele care migreaza.

Acest lucru este remarcabil avand in vedere faptul ca ciclidele au vezica de aer inschisa, si nu pot, probabil, sa si-o ajusteze o data cu ascensiunea in apa. Specia Diplotaxodon nu a fost niciodata vazute in viata in habitatul natural, desi reprezinta cea mai mare biomasa gasita in lac, acesta fiind un indiciu  despre cat de putin este cunoscut despre ciclidele din lacul Malawi.

Incetul cu incetul noi vom cunoaste mai multe despre aceste splendide animale si despre obiceiurile lor.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.